Sindicatele care îi reprezintă pe salariaţii din CJAS şi DSP au făcut deja demersuri pentru a le putea oferi membrilor explicaţii cu privire la desfiinţarea instituţiilor, anunţată de ministrul Sănătăţii.
Afirmaţia de marţi a ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, privind desfiinţarea caselor judeţene de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică a generat reacţii în rândul salariaţilor acestor instituţii. Sindicatele care îi reprezintă au reacţionat ieri, cerând explicaţii pe subiectul nediscutat, spun aceştia, niciodată în detaliu.
„La schimbări, în urma regionalizării, ne aşteptam, nu însă şi la declaraţii ca cele de ieri (marţi - n.r.), prin care ne acuză că hingherim pacienţii. S-a folosit un limbaj care nu-şi are loc în spaţiul public. Noi nu hingherim lumea pentru că vrem noi, pentru că tot ce face CJAS, face în urma legilor adoptate. E cel puţin nepotrivit să faci astfel de declaraţii într-o perioadă extrem de sensibilă cum este aceasta, când în sistem urmează o perioadă de contractare”, a declarat Sorin Obretin, liderul Sindicatului CJAS Olt, menţionând că la nivelul federaţiei sindicatelor CJAS s-a convocat deja Consiliul Executiv pentru a se discuta problema şi a se decide măsurile care se vor adopta în continuare.
Şi Federaţia Sanitas, care reprezintă o parte din salariaţii Direcţiei de Sănătate Publică, a reacţionat, transmiţând că la acest moment „nu se confirmă existenţa unui plan concret de reorganizare a instituţiei” şi că „există o promisiune directă a factorilor decidenţi din minister referitoare la consultarea Federaţiei Sanitas pe tot parcursul procesului de reorganizare”.
CJAS Olt mai are 57 de angajaţi, faţă de 118 posturi normate în 1998, la înfiinţare, în timp ce de la DSP ridică salarii lună de lună aproximativ 110 salariaţi.
„Salariile noastre înseamnă trei cutii de med