Un număr de 15 inculpaţi din dosarul „spionilor ilegali“, judecat la Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2011, au fost achitaţi din punct de vedere penal după ce au recunoscut faptele. Instanţa de judecată a decis marţi, 12 martie, obligarea fiecărui inculpat la plata unei amenzi administrative în valoare de 1.000 de lei.
Foarte probabil, procurorii DIICOT vor formula recurs aşa cum s-a întâmplat şi în restul dosarelor disjunse din cauza principal, ca urmare a recunoaşterii infracţiunilor. Printre inculpaţii achitaţi penal se află şi o fostă judecătoare de la Tribunalul Bucureşti, Mihaela Pîrvu. Celelate persoane care au primit aceeaşi sentinţă din partea judecătorilor de la Curtea de Apel sunt Claudia Gabriela Mureşan, Marius Dan Lazăr, Cristina Voicu, Daniel Florian, Bogdan Dumitru, Alina Hortensia Amza, Alexandru Olteanu, Virginica Ţurlea, Ovidiu Silviu Dan, Ştefănel Fuşneică, Florin Buzatu, Cristian Sorin Ionescu, Constantin Câmpulungeanu şi Ciprian Moşneguţu.
44 persoane trimise în judecată
Procurorii DIICOT au trimis în judecată, în noiembrie 2011, 44 de persoane. Infracţiunea a fost încadrată în lege ca o situaţie care vizează siguranţa naţională. Mai exact persoanele trimise în judecată instalau un program special în telefoanele persoanelor care urmau să fie „spionate“, cu ajutorul căruia interceptau convorbirile telefonice, mesajele de tip SMS. Inculpatul „principal” este Nicolaie Dan Oproiu din Orăştie, cel care a a vândut softul de interceptare.
Potrivit DIICOT, Nicolae Dan Oproiu, a utilizat şi a comercializat, direct şi prin intermediul reţelei internet, produse software destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă, precum şi a discuţiilor ambientale. Programul era compatibil cu aproape toate dispozitivele care folosesc un sistem de operare de t