Grecia trebuie să disponibilizeze 150.000 de angajaţi din sectorul public până în 2015. Noile concedieri sunt necesare pentru ca Atena să poată obţine următoarea tranşă din împrumutul extern, notează Bloomberg.
Cererea de a concedia aproximativ 150.000 de salariaţi bugetari este cel mai mare obstacol în negocierile cu instituţiile financiare internaţionale. Problema e că dacă nu sunt îndeplinite astfel de cerinţe, Grecia nu mai primeşte banii de care are nevoie pentru a supravieţui şi apoi pentru a ieşi din criză. Statul elen avea aproape 670.000 de angajaţi în luna octombrie a anului trecut, cifră care nu include însă şi posturile din companii de stat, precum cele de transport public.
Reprezentanţii FMI şi ai Uniunii Europene spun că în Grecia sunt prea mulţi funcţionari, iar multe posturi sunt chiar dublate, lucru cu care autorităţile de la Atena sunt se pare de acord. Numai că punerea în practică pare o sarcină grea într-o ţară în care protestele anti-austeritate sunt la ordinea zilei. Cert e că disponibilizarea a 150.000 de bugetari este cea mai importantă pre-condiţie pentru ca Grecia să primească următoarea tranşă de bani, adică de 2,8 miliarde euro, şi care ar trebui transferată statului elen în luna aprilie.
Potrivit condiţiilor din acordul de finanţare externă încheiat în 2010, Grecia trebuie să concedieze 25.000 de angajaţi din sectorul public în acest an şi un total de 150.000 până la finele lui 2015. În timp ce salariile bugetarilor au fost reduse cu 20% în ultimii 4 ani, fără a pune la socoteală eliminarea unor sporuri şi bonusuri, locurile de muncă ale funcţionarilor publici din Grecia sunt protejate prin constituţie.
„Reducerea numărului de angajaţi din sectorul public este o parte importantă a programului şi este totodată una dintre cele mai dificile chestiuni din punct de vedere politic. Iar din perspectiv