Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, contabil de meserie, a declarat, marti, ca va desfiinta casele judetene de asigurari de sanatate, precum si directiile judetene de sanatate.
Ulterior, ministrul si-a nuantat declaratiile, mentionand ca aceste structuri vor fi doar restructurate, nu desfiintate.
Aflat marti la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti, Nicolaescu a afirmat ca directiile de sanatate publice judetene consuma 10% din fondul de administrare al Ministerului Sanatatii, iar economiile care urmeaza sa fie facute prin desfiintarea lor vor fi dirijate catre programele nationale de sanatate.
In schimb, sefii Caselor de Asigurari de Sanatate, dar si cei ai Directiilor de Sanatate Publica sunt nemultumiti si dezaproba intentia Ministrului Sanatatii de a desfiinta aceste structuri. Pe cei mai multi dintre ei, anuntul i-a luat prin surprindere, o alta nemultumire fiind aceea ca au aflat din presa de schimbarile ce vor avea loc.
Incep disponibilizarile
Activitatea celor 40 de Case judetene de Asigurari de Sanatate si a DSP-urilor va fi preluata atat de cele opt institutii regionale, cat si de Consiliile Judetene, a precizat ministrul.
Nicolaescu desfiinteaza directiile de sanatate publica judetene si CAS judetene
Desfiintarea CAS judetene Nicolaescu: Demisionez daca nu reusesc sa pun pacientul pe primul loc
Aproximativ 35% din personalul actual angajat in CAS-urile judetene si in DSP-urile judetene vor fi transferate la consiliile judetene care au spitale in subordine.
Totodata, 20% dintre angajati vor asigura functionarea caselor regionale de Asigurari de Sanatate si a DSP-urilor respective. Restul angajatilor, insa, vor fi disponibilizati. Ministrul a precizat ca , potrivit calculelor facute la MS, "o cota de 5-8 % va insemna si reducere efectiva de post