În comparaţie cu alte forme de cancer, cancerul intestinului gros poate fi detectat în stadii incipiente şi tratat cu şanse reale de vindecare. Pentru aceasta însă, persoanele de peste 50 de ani trebuie să discute cu medicul lor de familie şi să efectueze investigaţii specifice regulate, chiar şi în lipsa semnelor de boală.
Una dintre cele mai simple metode de depistare a cancerului intestinului gros este testul hemocult. Acest test nu presupune niciun fel de intervenţie medicală, se efectuează acasă, fiind o metodă neinvazivă şi care nu implică durere. Scopul testului este găsirea unor sângerări ascunse în scaun, un indicator foarte util în diagnosticarea precoce a unor afecţiuni intestinale sau chiar a cancerului intestinului gros.
Prezenţa sângelui în scaun poate fi un semn al cancerului intestinului gros sau rectului, însă nu înseamnă obligatoriu că pacientul are cancer. O serie de alte afecţiuni pot duce la apariţia sângelui în materiile fecale printre care hemoroizii, colita ulcerativă, fisurile anale, ulcerul duodenal. De aceea, este important ca pacienţii să discute cu medicul lor de familie despre acest test şi să efectueze analize mai amănunţite dacă rezultatul este anormal. Medicul va lua în considerare toţi factorii de risc şi istoricul pacientului în interpretarea rezultatelor.
Citeşte şi Alimente surprinzătoare care te scapă de burtă
A doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer
„Importanţa prevenţiei şi depistării precoce a cancerului în general, dar mai ales a cancerului intestinului gros, este primordială pentru sănătatea unei naţiuni şi a oricărui cetăţean. Pentru acest lucru, este important să efectuăm analize de screening specifice în mod regulat”, declară Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Analizele de screening trebuie iniţiate după împlinirea vârstei de 50 de ani,