Judecătorii Curţii Constituţionale şi-au motivat astăzi decizia din 27 februarie, prin care au declarat neconstituţională legea privind Statutul parlamentarilor. Principalele articole de lege care au fost criticate sunt cele referitoare la posibilitatea parlamentarilor de a contesta în termen de 45 de zile un raport de incompatibilitate sau de conflict de interese din partea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Judecătorii arată că aceste prevederi sunt discriminatorii constituţional, faţă de restul demnitarilor şi funcţionarilor publici supuşi controlului ANI, care au la dispoziţie doar 15 zile pentru contestaţie. CCR invocă articolul 16 din Constituţie, care defineşte egalitatea cetăţenilor în faţa legii, după cum a arătat gândul chiar în ziua deciziei.
“Faţă de textul de lege criticat, ar rezulta că tuturor acestor categorii de persoane care ocupă funcţii sau demnităţi publice le sunt aplicabile dispoziţiile art.22 alin.(1) din Legea nr.176/2010, putând contesta raportul de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate într-un termen de 15 zile de la primire, cu excepţia deputaţilor şi al senatorilor, care ar avea la dispoziţie un termen de 45 de zile de la primire pentru contestarea raportului de evaluare”, arată judecătorii CCR în motivarea care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial.
Judecătorii mai arată că principiul egalităţii în faţa legii nu interzice regulile speciale, “cât timp ele asigură egalitatea juridică a cetăţenilor în utilizarea lor. Principiul egalităţii în faţa legii presupune instituirea unui tratament egal pentru situaţii care, în funcţie de scopul urmărit, nu sunt diferite (...) Or, în cauză, situaţia deputaţilor şi a senatorilor, din punct de vedere al scopului Legii nr.176/2010, este aceeaşi cu a celorlalte categorii de demnitari şi funcţionari publici cărora legea li se aplică”.
Judecătorii au respi