De la Cortina de Fier, la Cortina de „Niet !”: de ce se opune Rusia prezentei rachetelor SUA in Europa de Est? - Din primele momente de dupa instalarea la Casa Alba, administratia neoconservatoare Bush jr. a lansat o „ofensiva” generalizata impotriva Moscovei.
Aceasta s-a produs pe plan ideologic, pentru democratizarea societatii ruse si ex-sovietice prin activitatea si propaganda nemijlocita in Rusia, Belarus, Ucraina, Caucaz, Kazahstan, Kirgistan etc. a unor organizatii nonguvernamentale americane, cum au fost Freedom House, National Endowment for Democracy, Project on Transitional Democracies etc.; prin instalarea unor democratii de piata libera in tari din spatiul fostei URSS si la frontiera directa cu Rusia – revolutiile si regimurile „portocalii” din Ucraina si Georgia, in anul 2004; prin incercarea de „internationalizare” a Marii Negre, adica deschiderea ei pentru navele militare americane si interesele economice ale administratiei in zona Caucaz – Caspica – Asia Centrala ex-sovietica, cu resurse energetice importante, petrol si gaze naturale, si, in sfarsit, printr-o prezenta militara activa in proximitatea Rusiei, adica instalarea unor sisteme antiracheta si de monitorizare radar in tarile foste socialiste din Europa de Est.
Startul ofensivei catre Est a fost dat de Bush si neoconservatorii sai atunci cand au denuntat unilateral tratatul cu rusii amintit, al rachetelor antibalistice. Dar, acel discurs al sau de la 1 mai 2001 a marcat si o alta „premiera”, noua hotarare a Moscovei de a se opune oricarei intruziuni militare a Washingtonului in spatiul fostei URSS si al tarilor est-europene, considerat de catre rusi ca un teritoriu „neutru”, fara forte militare ale fostilor adversari din Razboiul Rece, ca un fel de „centura de siguranta” intre vestul euroatlantic si estul euroasiatic, adica intre NATO si Rusia. De atunci incoace, Moscova a re