* Cristian Pârvan, AOAR: "Mâncăm, riscăm"
* Şeful ANSVSA, demis de Victor Ponta
Scandalul alimentelor contaminate cu diverse substanţe dăunătoare sănătăţii oamenilor a determinat, ieri, demisia şefului Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ţurcanu.
Într-o perioadă foarte scurtă de timp, românii au fost asaltaţi cu ştiri "bombă" despre alimente infestate cu diverse substanţe - pesticide în legume şi fructe, pui infes-taţi cu Salmonella, lapte contaminat cu aflatoxină, carne de curcan cu reziduuri de antibiotic.
Isteria populaţiei a atins cote alarmante, vânzările de alimente fiind în scădere în această perioadă.
Multe voci se întreabă de ce nu cunoaştem brandurile alimentare cu probleme. Autorităţile sus-ţin că legea europeană le interzice dezvăluirea companiilor suspectate.
Pe de altă parte, însă, legis-laţia europeană prevede că, dacă păstrarea confidenţialităţii unor informaţii ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii publice, atunci informaţiile respective pot fi făcute publice.
Există, însă, şi voci care susţin că valul scandalurilor alimentare este generat de interese economice din afara ţării noastre, România fiind exportator important în domeniul agro-alimentar.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat că atitudinea care se impune în această perioadă trebuie să fie cumpătată şi echilibrată: "În toate ţările, jucătorii care au încălcat regulile sunt sancţionaţi. Iar atunci când ai cazuri de carne suspectată că ar conţine reziduuri de antibiotic, înseamnă că actul a fost intenţionat. De aceea, organizaţiile statului trebuie să se sesizeze şi să-şi facă treaba până la capăt".
Domnia sa a mai precizat că ins-tituţiile acreditate trebuie să dea dovadă de maturitate şi promptitudine în re