Reziduurile de antibiotic din carne sunt la originea a cel puţin două efecte extrem de periculoase pentru sănătatea consumatorilor. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi le explică. Primul efect: selectează tulpini rezistente şi multirezistente la antibiotice. Ceea ce înseamnă că în cazul unei infecţii cu aceste tulpini, antibioticele administrate nu-şi mai fac efectul şi ne aflăm fără protecţie exact ca înainte de descoperirea antibioticelor.
Al doilea efect: provoacă dezechilibre majore ale microflorei în special a celei din colon, genereând disbioză care atrage după sine prăbuşirea sistemului imunitar şi deschiderea porţii către toate bolile, inclusiv a cancerului. Aceasta ar putea fi o explicaţie a exploziei frecvenţei cancerului înregistrată la ora actuală.
Grav este şi faptul că reziduurile de antibiotic descoperite în carne este o realitate valabilă în ţara noastră, ca şi în oricare altă ţără a Uniunii Europene, este cunoscută de specialişti nu de azi de ieri, ci de mai multe decenii, dar ea este însă ţinută la secret. Profesorul Mencinicopschi spune că această realitate era ascunsă înainte de 1989 aşa cum este şi la ora actuală. Şi că în contextul poluării globale a mediului trebuie să ne aşteptăm şi la alte alimente contaminate. Astfel, după lapte cu aflatoxină, carne cu reziduuri de antibiotic, ar putea urma zahărul cu doze extrem de mari de aluminiu.
"În general, în ferme, toate furajele sunt tratate cu antibiotic şi hormoni. Doza de antibiotic sau de hormoni, cât şi produsul selectat trebuie să fie autorizate de către autorităţile competente. În general, cam toată carnea, poate cu excepţia celei bio, are reziduuri de antibiotic sau de hormoni", declara pentru Mediafax medicul primar Georgeta Văcaru, specialist în boli metabolice şi de nutriţie. Unii specialişti susţin că, prin preparare termică, sunt eliminate reziduu