Declaraţia dată marţi de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, conform căreia se intenţionează desfiinţarea Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi a Direcţiilor de Sănătate Publică, a pus pe jar angajaţii din cele două instituţii bistriţene, care îşi exprimă speranţa că afirmaţiile au fost pur şi simplu unele hazardate şi nu va fi pusă în aplicare o astfel de strategie.
Preşedintele - director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, consideră că ministrul Sănătăţii s-a pripit atunci când a făcut aceste declaraţii, în ideea că deocamdată nu este conturat proiectul regionalizării, iar funcţionarea acestor instiuţii ar trebui să se muleze pe noile regiuni.
"Cred că este o declaraţie pripită, fără să aibă la bază o analiză economică, dacă vorbim de economii la buget. Atribuţiile caselor de sănătate sunt foarte multe. Este un domeniu vast de activitate şi nu văd cum s-ar putea prelua de către alte instituţii de pe o zi pe alta.
Apoi ar fi nevoie de multe modificări legislative, plecând de la legea sănătăţii şi ajungând până la legea finanţelor publice, pentru că bugetul Casei este o parte a bugetului de stat şi dacă statutul asiguratului şi a contribuţiilor se va schimba, atunci va trebuit schimbată şi legea finanţelor publice.
Ar mai trebui luat în calcul că s-au pornit două mari proiecte, reţeta electronică şi cardul naţional de sănătate, a căror implementare durează cel puţin doi ani. Cineva trebuie să monitorizeze etapele, cineva trebuie să implementeze. Nu ştiu dacă vor putea face aceste lucruri consiliile judeţene sau alte instituţii care ar fi avute în vedere în acest proiect.
Domnul ministru a mai avut o astfel de idee şi anul trecut, de reorganizare a sistemului asigurărilor de sănătate - să nu mai fie asiguraţi, să fie contribuitori, să nu mai fie case de sănătate, să fie altfel de in