Iau cu o mână și dau cu două. Cam asta vor face agricultorii gorjeni în perioada următoare, după ce la 1 februarie a intrat în vigoare noul cod fiscal care prevede impozitarea acestora în funcție de numărul de animale pe care le cresc și de suprafața de teren deținută și folosită pentru culturi. O parte din banii pe care fermierii îi primesc din subvenții trebuie să-i restituie la stat sub formă de impozit pe venit. Aceștia nu s-au grăbit să se intereseze ce sume au de plătit la impozit.
Agricultorii care au peste 10 ovine și caprine, 3 bovine, 6 porci, 100 de păsări sau 100 familii de albine vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă și pentru veniturile din silvicultură și piscicultură. Noul cod fiscal a intrat în vigoare la 1 februarie, iar majoritatea gospodarilor din Gorj trebuie să plătească bani la stat. Interesant este faptul că fermierii care cresc ovine, caprine și bovine primesc subvenții de la stat pentru acestea și o parte din bani se vor întoarce tot la stat sub formă de impozit.
Peste 52.000 de bovine vor fi impozitate, peste 100.000 de ovine și 16.500 de caprine. „La nivelul județului Gorj avem 215 fermieri care au mai mult de 3 capete și în total ajung la peste 45.800 de vite, ca care se adaugă cei 1.717 fermieri din zona de munte cu 6.232 de capete. În Gorj avem și 480 de crescători de ovine care au în jur de 102.340 de capete și 278 de fermieri care au 16.539 de caprine. Toți aceștia primesc subvenții de la APIA, dar sunt și alții care nu și-au depus documentația”.
Fermierii sunt nemulțumiți
Fermierii gorjeni nici nu vor să audă de impozite, pentru că asta ar însemna să muncească pentru stata decât să-și asigure existența. „Noi din agricultură și din creșterea animalelor trăim. Nu am fost să-mi calculeze impozitul pentru că o să fie destul de mult. Eu în loc să muncesc pentru mine, mun