De mai multe ori am auzit de la anumiţi comentatori politici, de la foşti politicieni, iar mai nou de la sociologi precum că segmentul de dreapta este mai mic. Într-un text anterior arătam că segmentul de dreapta din contra este în continuă creștere, iar dacă va fi păstrat trendul pozitiv, atunci după următoarele alegeri segmentul de dreapta ar ocupa 44% din eșichierul politic.
Nu sunt de acord cu dl Petruți precum că va avea loc o subțiere a electoratului de dreapta. Mai degrabă poate avea loc o reconfigurare a ponderii partidelor de pe dreapta - între PL și PLDM. Și așa cum dl Diacov spunea că mai puține voturi pentru PCRM înseamnă mai multe voturi pentru PDM, tot așa mai puține voturi pentru PLDM, înseamnă mai multe voturi pentru PL.
Nimeni nu ar pune la îndoială rolul PLDM în a atrage electoratul din bazinul de stînga în cel de dreapta, însă doctrina acestui partid, care inițial era una populară, iar acum conservatoare, nu știu dacă se regăsește pe segmentul de centru-dreapta unde pretind că se situează. Titulatura de „liberal” am impresia că au adoptat-o mai degrabă din raționamente „pragmatice” - de a bara fluxul de electorat de centru și centru-stînga dornic de Schimbare spre un partid de dreapta.
Dacă PLDM va continua să se comporte pe scena politică așa precum a facut-o în ultima vreme, de o manieră egoistă și ne-colegială, atunci este clar că o parte din electoratul de dreapta mai degrabă va fi „fotbalit” înapoi spre centru-stînga. În așa caz, electoratul de dreapta într-adevăr va cunoaște o stabilizare a ponderii în jur de 40% și chiar o ușoară scădere.
Aceasta dacă considerăm că PCRM este cu adevărat de stînga, iar PLDM de centru-dreapta - lucru de care mă cam îndoiesc. Comuniștii au și mai multe sechele în doctrina partidului, dar, atît timp cît electoratul va pune mai mult accent pe lider, aceste lucruri v