Alb? Negru? sau ... gri? nuantele fumului care iese din cosul Capelei Sixtine si care anunta daca Biserica Catolica are in sfarsit un nou papa provoaca bucuria amatorilor de suspans si cosmarul ziaristilor insarcinati cu prezentarea acestei stiri lumi intregii, scrie AFP.
Dupa fumul negru de marti seara, care a marcat finalul primului scrutin al cardinalilor, miercuri din cosul Capelei Sixtine au iesit volute gri, starnind confuzii care au marcat fiecare dintre conclave in ultimii 40 de ani.
In 19 aprilie 2005, la alegerea lui Benedict al XVI-lea, fumul a prins o culoare gri din cauza arderii buletinelor de vot, in ciuda faptului ca s-a utilizat pentru prima oara o fumigena alba.
Angoasanta problema a culorii fumului a bantuit si precedentele doua conclave, cand au fost alesi Ioan Paul I si Ioan Paul al II-lea.
In 26 august 1978, la alegerea lui Ioan Paul I, succesorul lui Paul al VI-lea, multimea a vazut fumul negru, in conditiile in care acesta ar fi trebuit sa fie alb.
O inregistrare din acea vreme ii arata pe ziaristii acreditati la Vatican convinsi ca fumul a fost negru. De fapt, acesta era alb, dar in contre-jour si la ora sapte seara, parea gri. Comentariile de atunci: "uite-l negru, e negru ... este un negru foarte pal deoarece soarele il deschide", exclama un ziarist. "Papa este ales si fumul este negru, ce semn rau", s-a spus mai tarziu, legat de cardinalul Albino Luciani, care murea la doar 33 de zile de la inceperea pontificatului sau.
15 octombrie 1978: la 18,34, un fum iese de pe cosul Capelei Sixtine. Aproximativ 100.000 de persoane din piata Sfantul Petru il vad alb si saluta rezultatul cu un lung sir de aplauze.
Dar Radio Vatican anunta ca fumul este negru. Incertitudinea se instaleaza, cu atat mai mult cu cat fumul care continua sa iasa era gri. 20 de minute ma