Asociaţia de Prietenie Româno – Franceză (ARFA) Bistriţa, într-o succintă, dar necesară trecere în revistă, este dacă nu prima, atunci cu siguranţă printre primele organizaţii transfrontaliere din România, fondată în toamna lui1990, în perioada romantică a „cuceririi Apusului”.
Mai mulţi francofoni entuziaşti, în mare parte profesori de franceză, medici, farmacişti, silvicultori, economişti, ingineri din zona industrială, avocaţi, judecători, notari, mulţi oameni de bine...au deschis cu curaj obloanele prăfuite ale trecutului ceauşist direct spre „sora” mai mare a României, Franţa.
Ce primire! Ce entuziasm! Noi la ei, ei la noi. Convergenţa de factori, oameni, climat de deschidere şi înţelegere din partea Europei. „Opération villages roumains”dădea roade. Primarul de atunci al Besançon-ului, capitala regiunii Franche-Comté a pus creionul pe harta României, pe Valea Rebrei şi a ales, probabil pentru sonoritatea sa aparte, Parva.
Într-adevăr un colţ de lume „rupt din rai”. A urmat apoi înfrăţirea cu Bistriţa, descoperirea Montreuil-ului, obţinerea sediului ARFA şi constituirea acestei minunate Bibliothèque française, unică în această zonă a Transilvaniei.Nu-mi permite spaţiul să reiterez toate momentele acelea de descătuşare pe care le-am trăit atunci.
Pot şi trebuie totuşi să menţionez câteva nume: Hubert Tyrode, un mare prieten al României, chemat prea curând în Câmpiile Elyséene, unde cred că tot de prietenia franco-română vorbeşte, urmărindu-ne de acolo de sus cu atenţie. El este „părintele” Asociaţiei Franche-Sylvanie din Besançon, corespondenta din Franţa a Arfei; Mariana Buta şi Stela Todea, cele două doamne dedicate trup şi suflet asociaţiei, în calitatea lor de preşedinte al ARFA.
S-au organizat nenumărate acţiuni de-a lungul acestor 22 de ani. De fiecare dată s-a putut vorbi de momente, sau activităţi bine pregătite, receptate cu