Afacerea Fondul Naţional de Investiţii loveşte unde te aştepţi mai puţin: Fondul Proprietatea este executat silit în acest dosar, deşi s-a înfiinţat la aproape 10 ani după prăbuşirea FNI
Creditorii Fondului Naţional de Investiţii (FNI) au început operaţiunea de executare silită a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Instituţia, care ar fi trebuit să supravegheze activitatea Fondului, a fost obligată, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Bucureşti, să plătească celor aproximativ 130.000 de păgubiţi sumele pe care aceştia le-au depus la FNI, dar pe care nu au mai putut să le recupereze.
Poprirea nu s-a făcut însă pe conturile CNVM. Executat silit este Fondul Proprietatea, în contul sumelor pe care această instituţie le are de plătit către autoritatea de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital. Luni, Fondul Proprietatea a primit de la executorii judecătoreşti o notificare de poprire, legea obligând Fondul, sub sancţiunea amenzii, să vireze sumele de bani în contul creanţei pe care creditorii FNI o au asupra CNVM.
TREI ANI DE TERGIVERSĂRI
Potrivit legislaţiei, Fondul Proprietatea achită către CNVM o taxă anuală echivalentă cu 0,8% din valoarea activelor, însemnând mai multe milioane de euro. Plăţile se fac o dată la 3 luni. Reprezentanţii Fondului Proprietatea au confirmat primirea a 282 de notificări din partea păgubiţilor FNI, în valoare de 8,7 milioane de lei.
Până la închiderea ediţiei, oficialii CNVM nu au răspuns întrebărilor noastre.
Deşi decizia prin care instanţa a obligat CNVM să-i despăgubească pe investitorii FNI este definitivă şi irevocabilă încă din 2009, aceasta nu a putut fi pusă în aplicare. Potrivit apărătorilor păgubiţilor FNI, CNVM a încercat prin toate mijloacele să nu poată fi executată silit. Autoritatea de reglementare a pieţei de capital a formulat mai m