Lichiditatea derivatelor tranzacţionate pe piaţa Sibex se situa la un nivel bun ieri, volumul înregistrat depăşindu-l cu circa 26% pe cel din întreaga zi precedentă. Concret, la ora 17.15, se înregistrau aproape 1000 de contracte încheiate. Valoarea tranzacţiilor se cifra la 12,61 milioane de lei. După ce în ziua anterioară speculaţiile cu Dow Jones au fost modeste, de această dată derivatul pe indicele american şi-a reluat rolul de "lider". El era secondat de contractul futures pe perechea euro/dolar. Atât DJIA cât şi moneda unică europeană au înre-gis-trat scăderi în prima jumătate a zilei.
Derivatul pe indicele Dow Jones se remarca prin 541 de contracte pe scadenţa martie, cotaţia sa coborând cu 26 de puncte, până la 14.426 de puncte. În SUA, acţiunile înregistrau variaţii mici, după raliul de opt zile al celui mai cunoscut indice din lume. Un raport economic de peste ocean a indicat creşterea vânzărilor de retail în februarie, dar ştirea nu a fost suficientă pentru a menţine ascensiunea preţurilor indicilor.
Pentru perechea euro/dolar se observau aproape 300 de contracte realizate pe scadenţa iunie. Cotaţia euro pierdea puternic teren faţă de moneda americană, depreciindu-se cu 0,73%, până la o valoare de 1,2950 USD. Pe pieţele valutare externe dolarul a atins maximul pe trei luni faţă de euro, după publicarea raportului privind vânzările de retail, care a indicat că acestea au crescut cel mai mult în ultimele cinci luni, fapt care a dus la consolidarea perspectivelor favorabile pentru cea mai mare economie a lumii. Moneda unică europeană s-a depreciat şi în condiţiile în care costurile de creditare ale Italiei au crescut. În sectorul derivatelor valutare se mai tranzacţiona şi cursul euro/leu pe scadenţa martie. Moneda unică se aprecia faţă de leu cu 0,23% şi era estimată la 4,3945 lei.
Pe segmentul mărfurilor, se observa o lichiditate mai re