Cardinali din întreaga lume s-au adunat în Capela Sixtină pentru un conclav în urma căruia se va alege un nou Papă. Procesul istoric este învăluit de fast şi atât de misterios, că până şi numele său înseamnă „ţinut sub cheie“.
Totuşi există şi o discrepanţă în jurul acestui proces de alegere: într-o epocă în care una dintre acţiunile finale ale lui Benedict al XVI-lea a fost să posteze mesaje pe Twitter, conclavul îşi va anunţa alesul prin fumul provocat de arderea buletinelor de vot. Fumul negru înseamnă că nu s-a ajuns la niciun rezultat, în timp ce fumul alb indică faptul că a fost ales un succesor.
Dar până când se va anunţa oficial că „Habemus Papam“ („avem un nou Papă“), ochii curioşilor din întreaga lume vor fi ţintiţi asupra unui coş de fum modest, scrie CNN.
Reprezentaţi ai Vaticanului au spus despre cuptor că are „formă cilindrică, în partea de sus fiind îngustat“ şi este înalt de un metru. „Are o uşă în partea de jos, care permite aprinderea, o supapă pentru reglarea manuală şi o uşă în partea superioară, prin care sunt introduse documentele ce urmează să fie arse. Datele la care au fost organizate alegeri papale şi numele ultimilor şase potifi sunt ştampilate pe capacul superior al cuptorului.“
Semnalele cu fum pot dura zile în şir
Analistul CNN John Allen a spus despre „aspectul învechit“ al cuptorului şi despre coşul de fum că au fost introduse pentru a păstra independenţa procesului conclav. „Scopul secretului este de a proteja cardinalii de influenţa din exterior“, spune el. În teorie, detaliile despre buletinele de vot ar putea expune cardinalii la repercusiuni sau la alte presiuni.
Constituţia Vaticanului prevede că este necesară o majoritate de două treimi pentru ca un noul Papă să fie ales. Cardinalii desemnaţi să verifice buletinele de vot sunt responsabili şi de arderea acestora,