Bugetele statelor europene au fost plasate sub tutela Bruxelles-ului. Noua legislaţie a fost votată marţi seară de Parlamentul European şi va intra în vigoare chiar din această primăvară. De acum, Comisia Europeană va avea dreptul să verifice bugetul statelor membre. Într-o primă instanţă, sunt vizate statele din Eurozonă, dar şi celelalte ţări europene, care au acceptat prevederile, precum România.
Europarlamentarii au confirmat, cu o majoritate zdrobitoare, că Executivul european va avea dreptul să vadă bugetele naţionale, să le controleze, dar şi să asiste la dezbaterile parlamentare naţionale ce preced votul, potrivit Le Figaro. Într-o primă etapă, e vorba de statele din Eurozonă, dar apoi şi de cele care se declară favorabile reglementărilor, cum a fost cazul României.
Acest control european a produs temeri în multe state membre că îşi vor pierde o parte din suveranitate. În plină controversă asupra modului de a readuce creşterea economică, prin austeritate sau prin alocarea de bani, această intruziune directă a Bruxelles-ului înainte de un vot naţional riscă să pună probleme.
Astfel, Comisia ar putea cere Legislativului naţional să modifice înainte de vot proiectul de buget, dacă depăşeşte normele europene, mai ales celebrul prag de deficit de 3% din PIB. Acelaşi drept de control se aplică şi în privinţa amendamentelor pe care aleşii naţionali le pot propune. Însă după intervenţia Comisiei, Parlamentul naţional votează aşa cum doreşte, asumându-şi responsabilitatea, dar şi riscul de a se expune sancţiunilor. În sens strict aşadar, nu există un transfer al suveranităţii naţionale către Bruxelles. Ce spun experţii
Noua legislaţie europeană, validată marţi seară de Parlamentul European, merge pe cât de departe era posibil fără a modifica tratatele europene, susţin experţii juridici citaţi de cotidianul francez. Totuşi, unele