O platformă online realizată la Cluj, în premieră pentru România, le oferă pacienților care suferă de depresie ședințe cu psihologul în mediu virtual. Aşadar, oricine dispune de un calculator conectat la internet poate accesa platforma de prevenție și psihoterapie a anexietății. Trei luni de tratament online costă 300 de lei. Suma poate ajunge la 500 de lei în cazul în care se solicită asistența unui psiholog.
Cei care s-au săturat să strângă bani pentru a apela la un psiholog sau nu au curaj să meargă la o şedinţă, o pot face online. De pildă, parcurgând câțiva pași, în trei luni un pacient se poate trata de orice fobie, de panică sau chiar de depresie.
"În platforma sunt şase programe de intervenție, ghidate pentru fiecare problemă de anxietate, de exemplu pentru panică avem 14 module la dispoziție. Un modul poate fi realizat în aproximativ o jumătate de oră", explică Amalia Ciuca, psiholog.
Odată conectaţi la platforma Paxonline, lansată publicului larg în urmă cu două săptămâni, pacienţii pot chiar să comunice cu un psiholog. "El îți oferă asistență printr-o componentă de comunicare asincronă, ceea ce înseamnă sistem de tip messenger sau mail. Trimiți un mail și întrebi: uite ce problemă am, oare ce să fac, cum să fac? Sunt persoane care preferă așa, prin comunicare de genul acesta. Sau online, sincron, prin Skype se poate face. Sau doar auditiv", a completat psihologul.
Platforma online funcționează exact ca un cabinet medical. Specialiștii care oferă tratamente sunt atent selectaţi. "Încercăm să-i selectăm și să-i instruim foarte bine, prin intâlniri atât față în față cât și la distanță. Ei au ca și teme de exemplu. Își introduc gratuit una două persoane, poate chiar o rudă, cu care exersează. Și noi îi urmărim, selecţia se face prin supervizare", a mai spus Amalia Ciuca.
Printre clujeni părerile sunt împărţite. În timp ce unii c