Astăzi la sediul Consiliului Judeţean Alba a avut loc o nouă şedinţă a Comitetului de Dezvoltare Economică a judeţului Alba. La întâlnire a participat conducerea CJ Alba, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, city managerul municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, inspectorul şcolar general adjunct Marcela Dărămuş, pe de-o parte şi cei mai importanţi agenţi economici din judeţ pe de altă parte. Scopul principal al întâlnirii a fost posibilitatea implementării modelului german de şcoală profesională, tip Kronstadt în judeţul nostru. Trebuie spus că acest model de şcoală este implementat cu succes la Braşov şi de aceea la întâlnire a participat Cristian Popescu membru al Clubului Economic German care le-a explicat celor prezenţi modul în care proiectul a fost implementat la Braşov.
Acest tip de şcoală readuce de faptul tipul şcolii profesionale de dinainte de 1989 a româneşti dispărut de ceva atip din sistemul reducaţional românesc. Mai précis în cadrul şcoli de tip Kronstadt elevii vor face mai multă practică şi mai puţină teorie, comparativ cu modelul românesc. Durata studiilor este de doi ani.
Un alt aspect important al acestei forme de învăţământ constă în faptul că specializările sunt create pe baza necesităţilor de pe piaţa forţei de muncă, la propunerea agenţilor economici din zonă. Aceştia sunt şi cei care vor absorbi forţa de muncă nou creată.
Printre avantajele oferite de această formă de şcolarizare se numără o bursă în valoare de 200 de lei din partea ministerului şi alţi 200 de lei din partea agenţilor economici unde tinerii îşi desfăşoară practica. În plus aceştia primesc şi o masă caldă pe zi şi transport gratuit către fabrici pe durata practicii.
În ceea ce priveşte rigorile, sistemul german îşi păstrează renumele. Elevii sunt atent verificaţi în privinţa absenţelor şi a activităţilor pe care le au la cursuri şi în pr