Opt persoane au fost arestate preventiv de Tribunalul Bihor în cazul grupării specializate în infracţiuni informatice şi fals de monedă pentru destructurarea căreia au avut loc, marţi, mai multe percheziţii la Oradea şi Iaşi, informează Mediafax.
Marţi, în cadrul anchetei desfăşurate de DIICOT Oradea vizând o grupare specializată în infracţiuni informatice şi fals de monedă, 12 persoane au fost reţinute.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Bihor, Alina Dinu, în noaptea de marţi spre miercuri, Tribunalul Bihor a dispus arestarea a opt persoane dintre cele 12 reţinute. Decizia judecătorilor a fost atacată cu recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.
Anchetatorii au făcut, marţi dimineaţă, 37 de percheziţii în Oradea şi Iaşi, la persoane suspectate că au pus în circulaţie valută falsă şi au falsificat carduri bancare, pe care le-au folosit pentru a cumpăra din magazine de lux din UE electronice, parfumuri şi bijuterii, producând un prejudiciu de 300.000 de euro.
Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional, format din 26 persoane, a fost iniţiat, constituit şi coordonat de doi bărbaţi din Oradea, în vârstă de 33, respectiv 37 de ani, aceştia impunând fiecărui membru un rol bine stabilit în cadrul grupării.
Unii dintre membrii grupării sunt suspectaţi că, în perioada 2012-2013, au obţinut fraudulos conturi bancare aparţinând unor cetăţeni străini. Aceste conturi au fost transmise apoi altor membri ai grupării care deţineau echipamente hardware şi software cu ajutorul cărora au falsificat instrumentele de plată electronică.
Ulterior, membrii grupării au folosit cardurile falsificate atât în România, cât şi în alte state din Uniunea Europenă, cumpărând din magazine de lux produse electronice, parfumuri, bijuterii, îmbracăminte, ceasuri şi alte bunuri. "Produsele de lux erau fie valorificate în Uniunea Europeană,