Europa a cheltuit sute de miliarde de euro pentru salvarea băncilor, dar a făcut prea puţin pentru a atenua impactul devastator pe care criza îl are asupra societăţii: o „generaţie pierdută“ de tineri care nu-şi găsesc un loc de muncă decent şi care-şi pierd încrederea, punând în pericol întreaga Uniune Europeană.
Acesta este avertismentul dat de preşedintele Parlamentului European, socialistul german Martin Schulz. Aceşti tineri sunt forţa principală care alimentează protestele antiausteritate din multe dintre ţările europene.
„Am salvat băncile, dar riscăm să pierdem o generaţie. Unul dintre cele mai mari pericole la adresa Uniunii Europene sunt oamenii care-şi pierd cu totul încrederea în capacitatea UE de a le rezolva problemele. Iar dacă generaţia tânără îşi pierde încrederea, atunci UE este într-un mare pericol“, a afirmat Schulz.
Aproape 60% din tinerii din Grecia cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani nu au loc de muncă. În Spania, unde o parte din absolvenţii de facultate care acum au între 30 şi 40 de ani nu au avut niciodată un loc de muncă, procentul depăşeşte 50%, scrie agenţia Thomson Reuters. Cu situaţii asemănătoare se confruntă tinerii din Italia şi Portugalia, alte state afectate sever de criză şi austeritate.
Unde sunt locurile de muncă?
De la izbucnirea crizei datoriilor din Grecia, în 2009, UE a creat mecanisme complexe de salvare pentru sprijinirea guvernelor şi băncilor cu probleme pe care le-a dotat cu resurse de 700 miliarde euro.
Între octombrie 2008 şi octombrie 2011 Comisia Europeană a aprobat ajutoare de stat de 4.500 miliarde de euro pentru bănci. Suma include recapitalizări finanţate de la bugetele de stat şi garanţii publice pentru datoriile băncilor. De la declanşarea crizei financiare, în 2007, şi până în 2010 băncile europene au înregistrat pierderi de aproape 1.000 m