Deputatul PNL Petre Roman a declarat, miercuri, că ar trebui să se găsească o formulă de compromis în ceea ce priveşte caracterul de stat laic al României şi credinţa în Dumnezeu "ca sursă a naţiunii", cu ocazia revizuirii Constituţiei.
Roman a fost întrebat cum vede propunerea ca în textul constituţional să fie inclusă o prevedere legată de creştinătate sau Dumnezeu.
"Referirea să spunem la sursele legitimităţii noastre eu cred că este corectă. Acuma, în acelaşi timp, noi afirmăm în Constituţie că România este un stat laic (...) Ştiţi bine că atunci când s-a încercat să se elaboreze o Constituţie a Europei, aceste referiri n-au fost până la urmă acceptate. Prin urmare, cu toată deschiderea pentru această propunere, va trebui să găsim o formulă care să facă apel atât la să spunem sursele naţiunii noastre, în care fără îndoială că există credinţa în Dumnezeu, şi ideea că statul ca stat modern este un stat laic. Vom vedea în ce măsură această chestiune este posibilă", a declarat Roman.
Sinodul mitropolitan al Moldovei şi Bucovinei a hotărât iniţierea unor acţiuni de sensibilizare a oficialităţilor, în sensul introducerii în viitoarea Constituţie a unor articole care să facă referire la numele lui Dumnezeu sau care să sublinieze rolul familiei în societate.
Potrivit unui comunicat al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, remis miercuri agenţiei MEDIAFAX, Sindodul mitropolitan a hotărât în şedinţa din 5 martie, printre altele, "iniţierea unor acţiuni de sensibilizare a oficialităţilor, în sensul introducerii sau revizuirii, în viitoarea Constituţie a României, a unor articole care să facă referire la numele lui Dumnezeu sau care să sublinieze rolul familiei în societate, importanţa tradiţiei creştine a poporului român, evidenţierea rolului pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut şi îl are în istoria ţării, a necesităţii predării religiei în şc