Clujul se situează pe poziţia a doua într-un top pe judeţe, realizat în funcţie de ponderea bunurilor executate silit în totalul pe ţară, contabilizat în 2012. În clasamentul realizat de executări.ro, mai prost decât noi stă doar Bucureştiul, fiind urmaţi îndeaprope de Timiş şi de Vrancea.
La polul opus, cu cele mai puţine licitaţii organizate, se află judeţele Botoşani, Bihor, Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Sibiu.
Numărul anunţurilor de bunuri executate silit se va dubla în 2013 comparativ cu 2012, după ce anul trecut a cunoscut o creştere similară, reiese din statisticile realizate de portalul de executări silite. Pentru acest an se estimează că numărul bunurilor executate silit va ajunge la peste 16.000, după ce, în 2012, acest număr a fost de 8.395, iar în 2011 a fost de 4.237.
“Piaţa executărilor silite a crescut spectaculos în ultimii cinci ani de când a început criza, pe fondul miilor de falimente din industrie şi al celor peste o sută de mii de insolvenţe”, a declarat Elena Puică, directorul comercial executări.com.
Probabilitatea ridicată de continuare a creşterii numărului de executări a fost susţinută la Cluj-Napoca şi de country managerul Coface România. „Tendinţa este de a executa din ce în ce mai mulţi clienţi silit pentru că presiunea pe portofoliul băncilor este tot mai mare”, explica la sfârşitul săptămânii trecute Constantin Coman, country manager, Coface România, la conferinţa organizată cu prilejul deschiderii primei filiale din ţară, la noi în oraş.
Anul trecut, valoarea totală a anunţurilor de bunuri executate silit, publicate pe portal, a fost de circa 208,5 milioane de euro, din care 180,7 milioane euro a fost doar valoarea imobilelor.
“Remarcăm în ultima perioadă o creştere semnificativă a numărului de imobile şi aici includem: apartamente, case, vile, terenuri, case de vacanţă, hoteluri şi chiar restaurante