Persistenţa antibioticului în carnea curcanilor sacrificaţi este extrem de improbabilă, spun şefii de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi Siguranţa Alimentelor. Şi asta deoarece viaţa curcanului la fermă este de trei ori mai lungă decât cea a puilor.
România este zguduită de un nou scandal care riscă să afecteze pe termen lung crecătorii de păsări din ţara noastră. După carnea de cal pe post de carne de vită şi aflatoxina din lapte, producătorii români sunt acuzaţi acum că ar fi exportat în Germania carne de curcan cu urme de antibiotic. Germania a trimis, ieri, o notificare prin Sistemul Rapid de Alertă, potrivit căreia carnea de curcan provenită de la o fermă din România conţinea reziduuri de antibiotic, a informat vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu. În urma alertei, inspectorii ANSVSA au confiscat întreaga cantitate de carne de curcan incriminată şi au prelevat probe pentru analize. Rezultatele testelor de laborator vor fi gata însă abia peste aproximativ şapte zile. Proprietarul fermei acuzate spune însă că tipul de antibiotic reclamat de germani nu a fost folosit niciodată la curcanii săi.
Dublu control la ferme
Conducerea ANSVSA susţine că este imposibil ca antibioticul să rămână în carnea de curcan datorită timpului destul de mare de creştere a acestui tip de pasăre. Mai mult, controalele sunt făcute atât de medicii de la fermă, cât şi de cei de la abator. „Nu sunt interzise aceste substanţe, depinde de probleme şi de timpul de aşteptare. Acolo, pe controlul oficial, există un document de lanţ alimentar unde se scriu toate intervenţiile. Şi, să zicem, dacă i-ar scăpa medicului de la fermă, dar nu se întâmplă aşa ceva, păsările nu sunt tăiate până când documentele nu sunt văzute şi de cei de la abator care recepţionează păsările. Practic, e un dublu control. Nu are nimeni interes să nu aşte