Cea mai robustă politică a UE (50 de miliarde de euro pe an) este pe cale de a fi reformată, pentru a deveni mai eficientă, mai echitabilă şi mai ecologică. Deputaţii europeni sunt în plină efervescenţă: ei votează miercuri la Strasbourg, pentru prima dată, poziţia Parlamentului European privind Politica Agricola Comună (PAC). În aprilie, negocierile cu statele membre UE şi Comisia Europeană vor începe, pentru ca reforma să fie aprobată în luna iunie.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Parlamentul părea să fie principalul aliat al unei propuneri ambiţioase de reformă elaborate de Comisia Europeană. Asupra unui număr de puncte cheie, cele două instituţii nu mai sunt însă total pe aceeaşi lungime de undă.
Ele sunt totuşi de acord asupra obiectivelor reformei. Plafonarea, ecologia, echitatea sunt noţiuni pe care nu le mai pune nimeni sub semnul întrebării. Metodele rămân însă în discuţie.
Principiile şi obiectivele reformei
Cele expuse mai sus sunt liniile directoare ale unei reforme care ar intra în vigoare în 2014 pentru şapte ani. Reforma vizează şi ajungerea la o convergenţă de plăţi, mai ales între estul şi vestul european, întrucât fermierii estici primesc în continuare subvenţii directe prea mici.
Dacian Cioloş, comisarul european al Agriculturii a propus o reformă echitabilă, aceea care, între altele, plafonează veniturile mai mari de 300 de mii de euro pe an. Parlamentul vrea însă ca organizaţiile agricole şi marile exploatări să nu fie vizate de această măsură.
La îndemnul Parlamentului European, Cioloş a propus şi ca 30% din subvenţiile directe pentru fermierii UE să fie legate de practicile lor ecologice: culturi variate (minim trei), menţinerea unei arii ecologice şi perenizarea păşunilor.
Iată însă că unii deputaţi europeni revin asupra ideii şi în raportul care va fi votat acu