Tema zilei si dezbaterea urmãtoarelor trei sãptãmâni pentru opinia publicã din Bârlad este legalitatea sau, dupã caz, ilegalitatea mitingului de pe 4 aprilie, anuntat de Grupului de Initiativã al Societãtii Civile (GISC). Taberele sunt clar delimitate si, ca de obicei, adevãrul este undeva la mijloc: comisia de avizare a actiunii a votat, doi la doi, pentru si împotriva desfãsurãrii mitingului. Cel mai probabil, sorti de izbândã va avea o singurã parte, respectiv Primãria Bârlad.
Agitatie mare în privinta desfãsurãrii mitingului de protest împotriva exploatã rii hidracarburilor neconventionale, planificat a fi organizat de cãtre GISC Bârlad pe data de 4 aprilie. Membrii grupului au cerut Primãriei Bârlad, încã de sãptãmâna trecutã, avizarea actiunii. Conform legii, în 48 de ore, decidentul, respectiv Primãria Bârlad, trebuia sã convoace o comisie care sã analizeze solicitarea organizatorului. Acest lucru s-a întâmplat în ziua de vineri, 8 martie, când a fost stabilitã si componenta comisiei în cauzã. În total, patru persoane au fost selectate. Este vorba despre conducerile Politiei Bârlad, Sectiei de Jandarmi Bârlad, Primãriei Bârlad si secretarul aceleiasi institutii. Cu legea în fatã, pãrtile au decis la final astfel: rãmâne în pronuntare!
Faca-se voia… cui?
Concret, Politia si Jandarmeria, invocând prevederile în vigoare ale Legii 60/19912, au spus cã nu existã motive ca mitingul sã nu se desfãsoare, atât timp cârt organizatorul îsi asumã rãspunderile impuse de acelasi act normativ. Vorbim aici despre faptul cã “Adunãrile publice trebuie sã se desfãsoare în mod pasnic si civilizat, cu protectia participantilor si a mediului ambiant, fãrã sã stânjeneascã folosirea normalã a drumurilor publice, a transportului în comun, cu exceptia celor autorizate, functionarea institu- tiilor publice sau private, a celor de învãtãmânt, culturã si sãnãtate, a u