In fiecare an, pe 13 martie, se celebreaza Ziua Europeana a Pacientilor. Momentul a fost folosit de Alianta Pacientilor Cronici (APCR) pentru a le aduce la cunostinta persoanelor cu diverse afectiuni de drepturile si obligatiile pe care le au.
APCR a tiparii zeci de mii de brosuri in care sunt enumerate aceste drepturi si obligatii. „Din pacate, problemele socio-economice din ultimii ani au dus la grave probleme in sistemul de sanatate. Cei mai afectati de aceste probleme sunt pacientii, iar noi, in cadrul APCR, primim zilnic sesizari cu privire la abateri in ceea ce priveste accesul la tratament. Trebuie sa facem front comun cu medicii nostri, cei care au mai ramas in tara, pentru a merge mai departe si a avea parte de servicii medicale la standarde europene. Pacientul trebuie sa aiba dreptul sa voteze pentru toate deciziile care il privesc, sistemul sa graviteze in jurul lui, si nu pacientul sa graviteze in jurul sistemului, cum s-a intamplat pana acum”, este opinia exprimata de Cezar Irimia, presedintele APCR.
Sintetizand, intr-un comunicat, dorintele pacientilor cu boli cronice, reprezentantii APCR arata ca acestea privesc: compensarea graduala a medicamentelor, in functie de venit, sa nu se mai limiteze accesul la anumite proceduri si tratamente medicale care in prezent se fac in baza unor liste de asteptare ce au ramas in urma cu luni sau chiar ani, sa se actualizeze lista de medicamente compensate si gratuite (care e aceeasi de acum cinci ani) in conformitate cu cele existente in farmacii si nu doar cu cele inregistrate, dar inexistente fizic.
De asemenea, reprezentantii aliantei arata ca in prezent, pacientului ii sunt incalcate drepturile prin: achizitia de medicamente din sursa unica (deoarece se creeaza un monopol al importatorului care in unele cazuri afecteaza buna aprovizionare a farmaciilor) si lipsa celor mai ieftine medicamente d