„Cerem dreptul la viaţă!”, acesta a fost sloganul strigat ieri, în faţa Prefecturii, de către cei aproape 150 de buzoieni, membrii ai personalului nedidactic din şcoli. Îngrijitori, paznici, fochişti, bucătari, spălătorese, mecanici au protestat din cauza salariilor mizerabile pe care le încasează în ciuda vechimii de peste 20 de ani de muncă.
Nedreptatea invocată de membrii personalului nedidactic şi de liderii de sindicat din învăţământul buzoian vine ca urmare a refuzului guvernanţilor de a introduce sporul de vechime la salariul de încadrare.
„Nu mai pot să trăiesc aşa. Am 34 de ani vechime, sunt îngrijitoare la Grup Şcolar G. Moisil şi am salariu de 5 milioane de lei”, strigă din mulţime o femeie îndată ce vede camerele de luat vederi şi scoate din buzunar fluturaşul de salariu pentru a confirma ceea de declară. În clipa următoare, alţi protestatari repetă acelaşi gest stând cu mâinile, în care ţin fluturaşii de salariu, întinse către camere într-o imagine de-a dreptul dezolantă. Oricât ar fi de greu de crezut, din mulţime apar oameni cu dovada încasării pe statul de plată a unor sume derizorii: „407 lei în mână, cu deducerea pentru doi copii, vechime de 25 de ani şi cu un CAR”.
„Ne ajută părinţii, care sunt pensionari, ca să putem să ne ţinem copiii la şcoală. Să trăiască şi guvernanţii cu banii ăştia dacă pot. Din cei 500 de lei mai trebuie să plătesc şi naveta, pe care nu mi-o mai decontează nimeni. Ne-au luat şi bonurile de masă...”, declară un alt protestatar.
Protestul reprezentanţilor personalului nedidactic din şcolile buzoiene a venit ieri după două săptămână de grevă japoneză. Demersul lor este susţinut de profesorii din Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău.
„Acestor oameni trebuie să li se respecte măcar dreptul minimal, acela de a li se introduce sporul de vechime la salariul de încadrare. Din păc