Uniunea Europeană încă nu are un buget pentru următorii ani. Europarlamentarii au respins miercuri bugetul Uniunii Europene pe următorii şapte ani, în sesiunea plenară de la Strasbourg. 506 eurodeputaţi au votat pentru respingere, 151 împotrivă, iar 23 s-au abţinut.
Votul asupra bugetului multianual al UE era de aşteptat să fie negativ, după ce marile familii politice europene s-au declarat împotriva tăierilor acceptate de şefii de stat şi de guvern la summit-ul din februarie. Un nou front a fost deschis astfel în lupta pentru viitorul buget european.
Eurodeputaţii ameninţaseră că vor respinge bugetul pe 2014-2020, de 960 de miliarde, pe care îl consideră prea mic pentru nevoile Uniunii Europene. Este şi pentru prima dată când Parlamentul European este codecident în procesul de adoptare a bugetului. Acum, după ce şi-au exercitat dreptul de a respinge bugetul, reprezentanţii Legislativului şi cei ai statelor membre trebuie să se întoarcă la masa negocierilor şi să găsească un compromis până la vară.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, eurodeputaţii au stabilit prin aceeaşi rezoluţie şi un mandat pentru negocierile cu celelalte instituţii europene privind bugetul multianual. Totuşi şi după aceste negocieri se ajunge din nou la votul forului legislativ european.
Negocierile informale care vor fi purtate în perioada următoare cu privire la bugetul UE 2014-2020 trebuie să aducă şi "normele de aplicare" ale proiectului de buget. Parlamentul va negocia în paralel şi pentru bugetele diverselor programe europene în parte. Şi la acest capitol, Legislativul e codecident, alături de Consiliu. "Dacă nu se va ajunge la un acord până la începutul lui 2014, vor fi aplicate cifrele bugetului din 2013, ajustat cu rata inflaţiei", mai menţionează comunicatul PE. Ceea ce înseamnă un buget mai mare decât ce conveniseră liderii europeni la summ