Energia înainte de toate! Dacă OMV Petrom cotizează la bugetul de stat într-un an cu câteva miliarde de lei sub formă de impozite, taxe şi accize colectate nu este pentru că ar fi un management trăsnet; este produsul de bază - ţiţeiul extras - cel care este nepreţuit în economie.
Oamenii au trăit zeci de mii de ani ca sclavii şi numai regii îşi permiteau un nivel de trai ridicat pe seama "supuşilor"; de 100 de ani trăim cu toţii precum regii, susţinuţi de caii putere puşi în mişcare de petrol. Vârful exploatării petroliere se suprapune cu o culme a prosperităţii, iar de aici nu poate urma decât declinul, spune Chris Martenson, fondator al portalului Peak Prosperity şi autor al popularului Curs despre Prăbuşire ("Crash Course"). Fără energie ieftină riscăm să ne reîntoarcem cu toţii la condiţia de sclavi lăsând în uitare traiul regesc.
Dacă statul francez este unul social nu este numai rezultatul unei viziuni politice; este energia ieftină (în mare parte nucleară) cea care facilitează accesul cetăţenilor Franţei la servicii sociale diversificate şi în cuantum însemnat îmi atrăgea atenţia în urmă cu un an un manager de portofoliu.
Aşadar, accesul la energie este cel care ne poate da un trai decent şi, cu cât aceasta este mai ieftină, nivelul de viaţă este mai ridicat. În România suntem puşi, deceniu după deceniu, să strângem cureaua. Într-o ţară nu tocmai săracă în resurse şi cu un sistem energetic destul de bine pus la punct, nu suntem în stare să o scoatem la capăt cu viaţa de zi cu zi. Cheltuielile cu întreţinerea locuinţei sunt tot mai împovărătoare ca pondere în totalul veniturilor familiale, iar iernile sunt tot mai grele... din punct de vedere financiar.
Abia ce am intrat în Uniunea Europeană, că Bruxelles-ul ne pune să o luăm de la capăt cu strânsul curelei, după ce Nicolae Ceauşescu ne-a trecut prin aceeaşi experienţă în urmă cu un sf