-AA+A
„Muzeul gloriilor noastre” Apărută recent la Editura „Karuna”, cartea „Muzeul gloriilor noastre” este cea de-a XXXIII-a dintre cele publicate de profesorul bistriţean Dumitru Popiţan, primit nu demult în Liga Scriitorilor din România, filiala Cluj. Profesor de sport şi iubitor al valorilor noastre naţionale din acest domeniu, Dumitru Popiţan recapitulează ideatic, apoi în scris, pentru cititori, participările ţării noastre la Jocurile Olimpice şi consemnează victoriile repurtate de sportivii români în cartea care este, de fapt, „muzeul”.
Competiţia păcii, Jocurile Olimpice au avut prima ediţie în 776 î.H. şi au însemnat sărbătoarea împăcării dintre regele Ifitos al Eladei şi regele Licurg al Spaniei. Între 766 î.H. şi 394 d.H. s-au desfăşurat 193 de ediţii, firul Olimpiadei fiind rupt de împăratul Teodosiu I. Implicat în reluarea Olimpiadei a fost şi cetăţeanul Evanghelie Yapa, născut în Macedonia şi stabilit în România, demersul său constând în cererea adresată regelui Greciei, Othon, de a reînfiinţa întrecerile sportive din vechea Eladă.
România a participat la toate olimpiadele, 202 la număr, după cum precizează autorul, cu 1.933 de sportivi, care s-au întrecut în 202 sporturi, la 1.127 de ramuri sportive, cucerind 302 medalii. Profesorul Popiţan ne îndeamnă ca pe „aceşti minunaţi anonimi ai sportului românesc nu trebuie să-i neglijăm, ci să-i preamărim, pentru că merită să-i păstrăm, ca pe nişte piese de muzeu spre aducere aminte”. Fiecare ediţie olimpică este prezentată cu toţi participanţii, fiind evidenţiaţi medaliaţii, iar în secţiunea finală a cărţii cei ieşiţi din comun „beneficiază” de fotografii color.
Apreciere: Select rating1 steluţă2 steluţe3 steluţe4 steluţe5 steluţe Votează acum! Tweet