Expoziţia "The Human Body", ce urmează să fie deschisă la Muzeul Antipa pe 22 martie şi care a înregistrat un succes uriaş în ţările unde a fost itinerată, stârneşte controverse şi în România. Organizatorii sunt acuzaţi de lipsă de etică într-o scrisoare trimisă de un grup de asociaţii directorului instituţiei muzeale, informează Mediafax.
Scrisoarea deschisă adresată academicianului Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Capitală, este semnată de Larisa Iftime, preşedintele Asociaţiei Provita Media. În scrisoare se invocă lipsa de etică a organizatorilor expoziţiei, dar şi intenţia unei "afaceri profitabile", având în vedere preţurile biletelor, cuprinse între 32 de lei şi 60 de lei/ persoană, respectiv 85 de lei şi 135 de lei/ grup.
Autorii scrisorii cer directorului Muzeului Antipa să decidă "blocarea acestui spectacol macabru şi degradant", punând la îndoială corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia publicului de către curatorii expoziţiei.
Expoziţia a provocat proteste şi în străinătate. Astfel, The New York Times, cât şi Daily Mail scriau în 2008, respectiv 2010, că trupurile umane expuse şi conservate prin tehnica plastinaţiei nu ar fi fost nerevendicate, ci că ar fi aparţinut, de fapt, unor prizonieri chinezi executaţi.
Ce spun reprezentanţii Muzeului Antipa
Academicianul Dumitru Murariu a declarat pentru Mediafaxcă Muzeul Antipa "nu s-a ocupat de procurarea şi conservarea exponatelor şi nici de realizarea expoziţiei", instituţia pe care o conduce fiind "doar gazdă a uneia dintre cele mai mari expoziţii itinerante ale lumii".
Referitor la lipsa de etică de care este acuzat muzeul, directorul acestuia a precizat că nu este vorba despre aşa ceva, expoziţia având un scop pur educativ. "Sunt oameni care vor să şt