La vaci, metoda de furt e chiar ingenioasa: vacile gestante sunt luate acasa de angajati, atunci cand le vine sorocul. Animalele fata in gospodarie si apoi sunt aduse inapoi in ferma ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. La porci, metoda e de-a dreptul ilara: purceii sunt morti in acte, dar vii si indopati cu mancare in cotete.
Sectia de Ergoterapie a Spitalului de Psihiatrie Socola din Iasi este denumirea oficiala a institutiei aflata in satul Iazu Nou, comuna Sipote, la o azvarlitura de bat, la propriu, de judetul Botosani. Este o clinica de psihiatrie ca oricare alta, cu pavilioane speciale, in care blonavii sunt tinuti sub medicatie si observatie 24 de ore din 24. Si totusi, fata de alte clinici de specialitate, aici filozofia de tratament este alta: bolnavii pot munci intr-un regim apropiat de cel din societate.
La ferma sunt angajati 128 de oameni (50 din Sipote) care isi trag si ei partea lor. Pe langa salarii, multi dintre salariati fura din produse sau chiar animale. Pe principiul “daca lucrezi la brutarie, prost sa fii sa nu duci doua paini acasa!”.
200 de hectare Ergoterapia sau terapia prin activitate este o forma de reintegrare a pacientilor. “Avem 159 de pacienti cu afectiuni psihice, de la schizofrenie la epilepsie, dar doar cei capabili fizic lucreaza la ferme. Avem cam 50 in activitate. Din punct de vedere medical, pacientul care duce o viata cat mai apropiata de normal se reintegreaza mult mai usor dupa episoadele de criza”, a spus medicul Catalin Adam de la Sectia de Ergoterapie Sipote. Ferma se intinde pe aproximativ 200 de hectare si trebuie sa produca hrana pentru consumul bolnavilor de acolo, dar si pentru celelalte sectii de la Socola, spital din care face parte. Aproape ca nu exista produs alimentar de baza care sa nu poata fi produs la Sipote. De la grau pana la carne de vita, trecand prin peste (in anii in care i