Există aproximativ 600 de milioane de femei catolice în lume, dar niciuna nu a avut vreun cuvânt de spus cu privire la alegerea Suveranului Pontif.
Cei 115 cardinali care au votat noul Papă sunt bărbaţi. Cel care a fost ales să fie succesorul lui Benedict al XVI-lea, Papa Francisc, este şi el bărbat.
Au fost făcute două filme despre Ioana, care, potrivit legendei, era o englezoaică din secolul al XIX-lea care s-a deghizat în preot, lucru interzis femeilor catolice, se arată într-un articol publicat pe site-ulcnn.com. Ioana i-a întrecut pe bărbaţi, spune legenda, în toate studiile teologice şi a reuşit să devină Papă. Însă a intrat în travaliu în timpul unei procesiuni, provocând şocul mulţimii care a pus capăt domniei sale.
Diarmaid MacCulloch, teolog şi istoric de la Universitatea Oxford, arată că povestea este un mit, nimic mai mult decât ficţiune pură.
„Se adresează unor noi anxietăţi şi interese“, arată el. „Aşadar, oamenii de atunci au fost primii care au avut resentimente faţă de papalitate. Apoi protestanţii, apoi revoluţionarii francezi care au vrut să discrediteze Biserica“.
„Apoi, catolicii ar vrea să vadă preotese. Iar acesta este cel mai periculos aspect al poveştii, deoarece foloseşte un nonsens pentru a promova o cauză bună“.
Ioana are însă adepţii ei.
O alee medievală poartă numele de Vicus Papissa şi este, potrivit legendei, locul în care Ioana şi-a găsit sfârşitul. Istoricii afirmă că aleea nu a fost numită în cinstea ei, ci numele provine de la familia Papei care a locuit acolo. Cu toate acestea, legenda a supravieţuit, la fel ca şi solicitările femeilor de a avea un cuvânt de spus în Biserică.
La Biserica Sfânta Lucia din Roma, arta murală evidenţiază rolul important pe care femeile l-au avut în trecutul Bisericii. Catolicii o venerează pe Maria, mama lui Iisus, iar istoria Bisericii abundă în