Colours of Cluj va avea loc din acest an şi este gândit ca festival de stradă, cu evenimente care promovează cultura alternativă şi cu ţinta de a trezi la viaţă oraşul şi vara.
Festivalul este pregătit prin Asociaţia Film şi Cultură Urbană, iniţiată de organizatorii TIFF, şi vine în contextul în care oraşul universitar cu un sfert din populaţie format din studenţi rămâne pustiit în cele câteva săptămâni când „clienţii" universităţilor se retrag în vacanţă.
„Este un proiect nou, la care lucrăm de 3-4 luni şi care a pornit din starea neplăcută pe care o ai când vii în vizită vara la Cluj, iar oraşul pare mort. Nu cred defel că un oraş de talia Clujului e mort, chiar dacă studenţii sunt plecaţi. În Sibiu se fac evenimente. Aşa că ne-am gândit la un proiect care să aducă clujenii în stradă. Începem „mic", cum a pornit şi TIFF, care apoi a crescut organic. Facem o primă ediţie, experimentăm cu mai multe evenimente, pe parcursul a 3-4 zile; vom realiza un festival de stradă, cu foarte multe manifestări de teatru, dans, muzică, cu literatură, cu focus pe ceea ce înseamnă cultură alternativă, vom încuraja artişti tineri şi curentul Indie", a explicat Tudor Giurgiu, directorul TIFF şi unul dintre iniţiatorii noului festival. Alături de persoane cu experienţă în organizarea TIFF, la pregătirea Colours of Cluj va lucra o echipă nouă, cu oameni din Cluj.
Cu toate că nu suma disponibilă nu e încă stabilită, bugetul ideal pentru o primă ediţie ar fi de 120-150.000 de euro, estimează Giurgiu. Iniţiatorul evenimentului, Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sediu înregistrat la Casa TIFF de pe str. Universităţii (sediul Festivalului de Film), urmeasă să primească de la bugetul local 70.000 de lei pentru noul festival. Cultura are nominalizată în proiectul de buget local suma de aproape 3 milioane de lei. Pe lista evenimentelor-brand au fost selectate 14 festivalu