În primele şase săptămâni ale anului 2013 cota zahărului de contrabandă a ajuns la circa 40% din vânzările totale de pe piaţa Republicii Moldova, anunţă conducerea Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova (UPZM).
Datele pentru luna ianuarie, februarie şi prima săptămână a lunii martie, generalizate de Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova demonstrează că, luând în considerare nivelul mediu de consum al zahărului în lunile ianuarie-martie în ultimii cinci ani, aproape 15.000 de tone, precum şi valoarea vânzărilor legale de zahăr, care vor constitui în primul trimestru al anului 2013 circa 6.400 tone, contrabanda de zahăr în Republica Moldova, în această perioadă va atinge nivelul de aproximativ 8.300 de tone - adică, 56% din volumul comercializărilor pe piaţa internă, potrivit interlic.md.
În consecinţă, ţinând cont de preţul mediu de comercializare a zahărului de 13,3 lei pentru un kilogram, pierderile bugetului de stat din cauza contrabandei de zahăr, în primul trimestru al acestui an vor constitui cel puţin 20 de milioane lei. Calculele efectuate de Uniune arată că pierderile bugetare cauzate de neîncasările TVA, ca urmare a contrabandei cu zahăr, pentru un an pot depăşi 108 milioane de lei. Alte 73 de milioane de lei se vor pierde de la rambursarea de TVA, pentru exportul legal de zahăr, circa 34.000 tone.
Fabricile de zahăr îşi vor sista activitatea
Scăderea abruptă a volumului de vânzări legale de zahăr, poate duce la reducerea plăţilor în avans făcute de producători gospodăriilor agricole, la scăderea suprafeţelor şi volumului de cultivare a sfeclei de zahăr şi, ca rezultat, la conservarea unor fabrici de zahăr pe o perioadă necunoscută.
Uniunea solicită autorităţilor să analizeze posibilitatea de revenire a cotei TVA de la 20 la 8% - nivel ce a existat pînă la 1 ianuarie 2013.