Expoziţia "The Human Body", ce va fi vernisată la Muzeul Antipa şi care a înregistrat un succes uriaş în ţările unde a fost itinerată, stârneşte controverse şi în România, organizatorii fiind acuzaţi de lipsă de etică într-o scrisoare trimisă de un grup de asociaţii directorului instituţiei muzeale.
Într-o scrisoare deschisă adresată academicianului Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Capitală, şi semnată de Larisa Iftime, preşedintele Asociaţiei Provita Media, se invocă lipsa de etică a organizatorilor expoziţiei, dar şi intenţia unei "afaceri profitabile", având în vedere preţurile biletelor, cuprinse între 32 de lei şi 60 de lei/ persoană, respectiv 85 de lei şi 135 de lei/ grup.
Semnatarii scrisorii citează o serie de articole apărute în presa internaţională, în care este contestată corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia publicului de către curatorii expoziţiei. Astfel, atât The New York Times, cât şi Daily Mail scriau în 2008, respectiv 2010, că trupurile umane expuse şi conservate prin tehnica plastinaţiei nu ar fi fost nerevendicate, ci că ar fi aparţinut, de fapt, unor prizonieri chinezi executaţi.
În finalul scrisorii deschise, autorii cer directorului Muzeului Antipa să decidă "blocarea acestui spectacol macabru şi degradant".
Medicul David Nicholl, consultant al Birmingham City Hospital, a declarat pentru publicaţia britanică Daily Mail, în ianuarie 2010, că este "convins că trupurile umane - conservate prin plastinaţie - provin de la prizonieri chinezi executaţi sau de la victime ale torturilor".
De asemenea, un articol publicat în 2008 în cotidianul The New York Times începe cu avertismentul "Fragmentele de trup uman pe care urmează să le vedeţi ar putea proveni de la prizonieri chinezi care au fost torturaţi şi executaţi", făcându-se referire la un