Unele banci din piata locala au inceput sa restrictioneze creditarea in moneda europeana chiar si pentru imprumuturile imobiliare, cu ipoteca. Vezi cum difera dobanzile si sumele accesate in functie de creditul dorit, in lei sau in euro.
Anca Bidian, CEO-ul brokerului de credite Kiwi Finance, a subliniat ca pentru aceeasi valoare a unui credit, rata in lei este mai mare decat cea la euro. De asemenea, clientii pot accesa un credit mai mare daca opteaza pentru euro, luand in considerare acelasi nivel de venituri.
Conform acesteia, cand se analizeaza accesarea unui credit in lei sau in euro, trebuie analizate mai multe aspecte pe langa riscul valutar. Ea a aratat ca si in cazul unui imprumut in lei, Robor-ul (rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara) are variantii importante, deci exista totusi un risc monetar, care poate influenta rata lunara.
De exemplu, venitul minim pentru a accesa un credit de achizitie (imobiliar), in valoare de 50.000 euro (218.500 lei), este de 3.000 lei lunar per familie (de 2 persoane, fara datorii) pentru imprumutul in euro si de 3.500 lei pentru creditul in moneda nationala.
In acelasi timp, pentru un credit de 100.000 euro (437.000 lei), venitul minim necesar este de 5.000 lei la euro si de 6.000 lei la imprumuturile in euro.
O familie care vrea un credit de achizitie in lei trebuie sa aiba venituri cu 20% mai mari decat daca ia in euroAnca Bidian, Kiwi
Anca Bidian a mentionat ca valoarea maxima a unui imprumut acordat in 2012 de catre Kiwi Finance a fost de peste 350.000 euro in ceea ce priveste creditele garantate cu ipoteca in euro si de putin peste 100.000 euro (echivalent in lei) pentru cele in moneda nationala.
Referitor la creditele negarantate (de nevoi personale), valoarea maxima a unui imprumut a fost de 20.000