După zece ani de aşteptare, cel mai ambiţios proiect astronomic din lume, ALMA, este inaugurat miercuri în deşertul Atacama din Chile, aflat la peste cinci mii de metri altitudine, pe un platou extrem de arid. Ce va urmări acest telescop ultrasofisticat?
ALMA este de fapt o reţea de radio-telescoape ce va permite observarea luminii invizibile pentru ochiul uman. Lungimile de undă sunt în acest caz milimetrice şi submilimetrice, aproape de o mie de ori mai lungi decât undele luminoase vizibile. Această extraordinară maşinărie de observat stelele va putea deci traversa norii denşi de praf cosmic, pentru a ajunge cât mai departe, în partea cea mai veche şi mai rece a universului nostru.
Contrar telescoapelor optice sau cu infraroşii, ALMA poate capta gazele prezente în formarea primelor stele, a galaxiilor şi a planetelor aflate în zona cea mai rece, umbrită şi distantă a universului, unde temperatura se află sub minus 200 de grade Celsius. "ALMA este o adevărată revoluţie ce ne va transforma complet viziunea despre Univers", afirmă reprezentantul Observatorului european austral care face parte din proiect.
Pentru a funcţiona bine, ALMA utilizează 66 de antene, fiecare în greutate de peste o sută de tone. Aparatele au fost concepute de asemenea să poată lucra la temperaturi ce variază între minus 20 şi plus 20 de grade Celsius.
Prima antenă a fost instalată pe situl chilian în noiembrie 2009. Cele 66 de antene pot lucra la unison şi deci acţionează ca un singur telescop uriaş, cu un diametru de 16 kilometri. Instrumentul gigantic este şi primul telescop cu adevărat mondial, din punct de vedere bugetar. Miliardul de euro investit provine de la europeni, americani şi japonezi.
După zece ani de aşteptare, cel mai ambiţios proiect astronomic din lume, ALMA, este inaugurat miercuri în deşertul Atacama din Chile, aflat la peste cinci mii de