Prima zi de conclav s-a încheiat fără să aducă numinea unui nou Papă, evenimentul a fost anunţat public de fumul ieşit pe coşul bazilii Sfântul Petru, care era negru.
Procesul va fi reluat miercuri dimineaţă.
________________________________
Cei 115 cardinali sub 80 de ani, care au dreptul de a alege noul papă, s-au reunit marţi la bazilica Sfântul Petru şi vor intra în conclav pentru prima rundă de vot.
Papa este ales după ce două treimi dintre cardinali votează acelaşi candidat. Aseară a avut loc prima rundă de vot, iar de miercuri, cardinalii vor vota de patru ori pe zi, de două ori dimineaţa şi de două ori seara.
Cardinalii scriu numele candidaţilor pe care îi susţin pe bileţele de hârtie, contabilizându-se apoi rezultatele. După această procedură, bileţelele sunt arse. Fumul rezultat iese pe un horn special instalat pentru această ocazie. Atâta timp cât fumul este negru, înseamnă că nu s-a ajuns, încă, la un rezultat. Când fumul este alb, înseamnă că s-a ales noul papă.
Cardinalii au fost îndemnaţi, în timpul slujbei speciale de marţi dimineaţă să lucreze împreună pentru a construi unitatea Bisericii şi să coopereze cu succesorul lui Petru.
Cardinalul Angelo Sodano, decanul Colegiului cardinalilor, în predica sa din cadrul slujbei “Pro eligendo romano pontifice”, i-a mulţumit lui Benedict al XVI-lea pentru “pontificatul său luminos” şi a afirmat că “cea mai mare operă de caritate este evanghelizarea”, informează mediafax.ro.
Momentan, toţi ochii sunt aţintiţi la coşul de fum, însă au existat multe cazuri în care în loc de fum negru sau alb, pe horn a ieşit fum gri, fapt care a stârnit multe concluzii.
Potrivit lui Frederic Baumgartner, autorul cărţii “Behind Locked Doors: A History of the Papal Elections”, metoda semnalelor cu fum este relativ recentă. Timp de secole, au fost utilizate clopote sau tunuri pentru