Lipova este un oraş plin de istorie. Cetatea Şoimoş, situată pe celălalt mal al Mureşului, veghează, de sute de ani, zona. Turcii au lăsat moştenire localităţii un bazar şi canalizarea, ambele încă funcţionale după mai bine de patru secole. În fiecare an, la Lipova vin turişti din toată Europa. Ei admiră localitatea, apoi merg la băile Lipova, să guste din apa minerală care a fost preferata familiei regale în perioada interbelică.
Cetatea Şoimoş, o atracţie pentru turişti
La ieşirea din oraşul Lipova, pe marginea DN 7 Arad-Deva se află cetatea Şoimoş. Numele acesteia provine din cuvântul maghiar Solymos şi derivă de la activitatea care a făcut-o celebră în Evul Mediu: creşterea şoimilor de vânătoare. Cetatea a fost construită către sfârşitul secolului al XIII-lea de către o familie nobiliară. Rolul ei s-a manifestat deja în conjunctura în care s-a derulat mişcarea centrifugă a Transilvaniei şi a vestului Ungariei, sub autoritatea voievodului Ladislau Kan. În timp, a devenit Cetate regală, apoi a fost modernizată de către arhitecţi italieni, a fost asediată de răsculaţii lui Gheorghe Doja, apoi a fost ocupată de turci şi cucerită de trupele austriece, care au părăsit-o şi au ordonat demolarea ei. Acum, Cetatea are două incinte concentrice la care se adaugă fortificaţiile exterioare, destul de bine conservate.
Bazarul din Lipova, unic în România
Lipova a fost menţionată pentru prima oară într-un document al Cancelariei Regale a Ungariei, în anul 1245. Aşezată pe râul Mureş şi cu o importanţă strategică deosebită, localitatea a fost disputată între Habsburgi şi otomani. În 1550, turcii au atacat Cetatea Lipova, pe care au cucerit-o după lupte puternice, au pierdut-o şi apoi au recucerit-o din nou şi au transformat-o în sangeac turcesc în cadrul Paşalâcului Timişoara. Legenda spune că, imediat după cucerirea cetăţii de