Fum alb, clopote şi anunţul "Habemus Papam" rostit în limba latină sunt câteva dintre elementele ritualului de proclamare a noului Papă, care pot părea arhaice în epoca Internetului şi a reţelelelor sociale, comentează AFP.
Singurul accent de modernitate este reprezentat de produsele chimice introduse în una dintre cele două sobe, utilizate după votul pentru alegerea noului papă, pentru a produce binecunoscutul fum care anunţă lumea dacă Biserica a ales sau nu un papă.
Pentru purtătorul de cuvânt al Vaticanului, preotul Federico Lombardi, a vedea culoarea fumului (negru dacă este un vot fără rezultat sau alb în cazul în care cardinalii au ajuns la un rezultat), este "mai interesant decât un ceas elveţian" sau un SMS.
"Acest lucru durează câteva minute, este suspans, fiecare încearcă să înţeleagă, se uită la clopotele care încep să se balanseze", a descris cu entuziasm părintele Lombardi, evocând "frumuseţea evenimentului".
Cu toate acestea, în 2005, când Joseph Ratzinger a fost ales, acest mecanism precis a deviat: soba a produs un fum gri, provocând dubii în Piaţa Sfântul Petru, iar fumul a ajuns să murdărească frescele realizate de Michelangelo pe tavanul Capelei Sixtine.
Clopotele care trebuiau să răsune, au început să bată cu zece minute întârziere, deoarece, în panica produsă de "eşecul" fumului, nimeni nu i-a anunţat pe clopotari că trebuie să activeze sistemul electronic de clopote.
În schimb, restul ritualului a fost respectat cu precizie aproape milimetrică.
Odată ce alegerea a avut loc în Capela Sixtină, decanul cardinalilor, sau primul cardinal ca rang şi vechime, cere cosimţământul alesului în următorii termeni: "Acceptaţi alegerea canonică drept Suveran Pontif?" Dacă primeşte încuviinţarea, acesta îl întreabă: "Ce nume veţi purta de acum?"
În paragraful 86 al Constituţiei apostolice, prin care Ioan Pau