Ministerul Economiei a propus un administrator special al combinatului Oltchim, aflat în insolvenţă, în persoana lui Bogdan Nicolae Stănescu, consilier în cadrul Băncii Naţionale a României. Acesta ar trebui să fie pe viitor interfaţa dintre acţionari şi administratorii judiciari şi va desemna şi o conducere interimară la Oltchim, având în vedere că actualul director general şi-a înaintat demisia, care intră în vigoare la sfârşitul săptămânii. Care vor fi următorii paşi?
Un contract de management privat poate fi încheiat în aproximativ o lună, timp în care combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea ar putea fi reorganizat sub forma unei societăţi noi, Oltchim 2, care să preia activele funcţionale, inclusiv contractele de muncă, în vederea unei noi privatizări.
Activele nefuncţionale şi datoriile, dar şi problemele juridice vor rămâne în vechiul Oltchim, pentru a fi lichidat, au anunţat Ministerul Economiei şi administratorul judiciar al companiei. Se speră astfel că Oltchimul sau ce va mai rămâne din el, va fi mai atractiv pentru un investitor strategic, mai ales că între timp, statul speră să primească şi aprobarea Comisiei Europene pentru acordarea unui sprijin financiar Oltchimului în valoare de 45 de milioane de euro.
Între timp, autorităţile şi administratorul judiciar declară război celor care au adus Oltchimul în situaţia dramatică de azi: persoanele considerate vinovate pentru contractele ilegale ale Oltchim au fost identificate şi pentru acestea urmează să înceapă urmărirea penală. "Vinovaţi sunt toţi membrii Consiliului de Administraţie în funcţie în 2009–2012", susţine administratorul judiciar. Din punct de vedere legal, sumele ar putea fi solicitate învinuiţilor fie în comun, fie separat, dar legea insolvenţei prevede răspunderea solidară.
Cauzele care au condus la insolvenţa Oltchim sunt măsurile manageriale neadecvate, tranzacţiile