O cantitate de 20-25 de litri lapte contaminat cu aflatoxină consumată zilnic, timp de câteva luni, ceea ce este însă imposibil pentru un om, ar crea probleme de sănătate unei persoane, sunt de părere medicii nutriţionişti.
„Vestea bună este că doza de siguranţă este de un nanogram pe kilogram corp pe zi de aflatoxină. Aceasta înseamnă că o persoană care ar consuma zilnic, o perioadă de câteva luni, o cantitate de 20-25 de litri de lapte contaminat cu aflatoxină ar risca să aibă mari probleme de sănătate”, a declarat pentru gândul medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu.
Medicul nutriţionist spune că probleme de sănătate ar putea avea o persoană şi în cazul în care ar bea zilnic un pahar de lapte contaminat au aflatoxină, însă timp de mai mulţi ani. „Primele reacţii ar fi resimţirea unei stări de oboseală permanentă, la analize transaminazele ar fi crescute peste limita normală, iar la final ar duce la apariţia cirozei”, a explicat medicul nutriţionist.
Ce alte alimente mai pot conţine aflatoxină
Depăşiri ale limitei admise la aflatoxină pot apărea şi la alte alimente, precum carne, ouă, nuci sau arahide. Deocamdată, în România, suspiciunile s-au confirmat doar la lapte.
„Cei ce consumă foarte multă carne pot fi mult mai expuşi riscului de contaminare cu aflatoxină”, crede medicul nutriţionist.
Aflatoxina poate ajunge în corpul animalelor şi păsărilor care sunt hrănite cu furaje contaminate cu această toxină.
Vladimir Mănăstireanu, vicepreşedinte ANSVSA, a explicat la televiziunea publică faptul că normele europene prevăd limite maxime admise la aflatoxină doar pentru laptele materie primă, nu şi pentru alte produse.
Limita admisă de aflatoxină în laptele brut este de 0,05 micrograme pe litru, potrivit reglementărilor europene.
„La alte produse există posibilitatea de a face identificarea calitativă, să spun