Interviu cu Aurel Radiţa, primarul comunei Şicula
Comuna Şicula a traversat o perioadă de ample transformări şi modernizări, lucrări pe care oamenii le apreciază şi le doresc continuate.
Cu Aurel Radiţa, primarul acestei comune, ajuns la al patrulea mandat, am purtat recent – chiar într-o zi de frumoasă sărbătoare primăvăratică – o discuţie pe o temă mai rar abordată: situaţia serviciilor medicale. Comuna are trei sate: Şicula – sat de reşedinţă, Chereluş şi Gurba.
– Deci despre ce este vorba, în principiu?
– S-o luăm cu începutul. Proiectele pe care anul acesta vreau să le finalizez se ştiu: alimentarea cu apă la Chereluş, reabilitarea clădirii Primăriei, a Centrului Civic dar şi a Căminului Cultural din Şicula. În plus, vreau să iniţiez modernizarea – cu ajutorul medicilor umani, fireşte – şi a locaţiile cabinetelor medicale individuale din comună.
Este vorba de construcţiile proprietate a comunei Şicula, în întregul ei și precizez clar că acestea aşa vor rămâne atâta timp cât eu voi fi în fruntea comunei. Nu va intra în discuţie o altă propunere: cabinetele medicale nu se vor vinde. Ele vor rămâne în proprietatea comunei pentru ca pe viitor să putem oferi spaţii şi altor medici care vor dori să vină aici, pentru a exista o diversitate de specialităţi
– Prin urmare se doreşte atât o diversificare a asistenţei medicale cât şi o creştere a eficienţei?
– Aceasta este intenţia. La ora actuală avem peste 4.200 de locuitori în întreaga comună şi un număr de 3-4 medici de familie care asigură asistenţa medicală. Un avantaj pentru care am făcut eforturi mari este faptul că avem o farmacie în Şicula. Ne-am luptat serios s-o menţinem şi, mai mult, să poată deservi și reţete compensate.
Pentru a eficientiza dezvoltarea acordării asistenţei medicale în comună doresc să sprijin în următoarea perioadă atragerea şi a altor