Bolnavii dependenţi de ajutorul unui cadru medical specializat care nu mai au loc în spitale n-au şanse prea mari nici să intre în programul de îngrijiri la domiciliu, CJAS având bani doar pentru cinci cazuri, în timp ce alte 15 aşteaptă fie suplimentări de fonduri, fie „vacantarea” unui loc.
Lipsa banilor în sistemul sanitar se resfrânge şi asupra unui sector care ar trebui să degreveze spitalele de cheltuieli, dar să ajute bolnavii să se refacă mai repede sau, atunci când nu se mai poate face nimic, să moară decent. Îngrijirile la domiciliu, un domeniu apărut în ultimii ani pe piaţa din judeţ, primesc finanţare de tot râsul, concurând, de altfel, cu sectorul medicinei dentare. În prezent sunt în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate trei furnizori, doi din Slatina şi unul din Caracal, care au în îngrijire cinci pacienţi. O a patra societate care anul trecut a primit şi ea firimituri de la CJAS s-a desfiinţat între timp, pentru că bolnavii care ar avea nevoie de astfel de servicii nu şi le permit din buzunar.
Bugetul alocat pentru primele trei luni ale acestui an este de 20.000 lei. Cu aceşti bani nu s-au putut îngriji mai mult de cinci pacienţi, deşi alţi 15 aşteaptă, figurând pe o listă de priorităţi. 10 dintre ei speră, de altfel, de anul trecut, pentru alţi cinci fiind depuse documente medicale în acest an. Sumele alocate n-au fost mai generoase nici în 2013, pentru întreg anul cheltuindu-se 90.000 lei, bani care au permis îngrijirea la domiciliu a 25 de pacienţi. Problema pare să fie istoricul acestui sector în judeţ, de care se tot ţine seama la alocarea fondurilor. Cum până acum trei ani niciun furnizor nu dezvoltase în judeţ un astfel de serviciu, sumele sunt în continuare mici, deşi cererea creşte de la an la an.
Îngrijirile paliative, şi ele vis
Pacienţii care beneficiază de astfel de servicii sau aşte