Primul vot a eșuat. O coloană de fum negru i-a îndemnat pe miile de credincioși (și probabil tot atât de mulți jurnaliști) strânși la Vatican să mai aibă răbdare. Cu cât nu reușesc cei 115 cardinali să aleagă un nou Papă, cu atât cresc șansele outsiderilor de a fi desemnați.
Marți seară, la așa numitul vot de probă, nimeni nu a reușit să strângă majoritatea de două treimi, adică 77 de voturi, pentru a fi numit Suveran Pontif. De azi începând sunt programate până la patru voturi în fiecare zi până când va fi ales cel de-al 266-lea urmaș al Sfântului Petru la șefia Bisericii Catolice care numără 1,2 miliarde de credincioși. Cardinalii sunt complet izolați de lumea exterioară în timpul conclavului. După renumitul îndemn extra omnes – adică toți afară – cardinalii s-au retras în conclav în Capela Sixtină unde nu funcționează niciun fel de comunicație mobilă.
Unii cardinali, dar și agenții de la casele de pariuri sunt de părere că până joi va fi ales un nou Papă. Dacă se va adeveri declarația arhiepiscopului de New York, el însuși unul din favoriții la Tronul Sfântului Petru, atunci pe 19 martie, de ziua Sfântului Iosif, ar putea fi celebrată slujba chiar de noul Suveran. Liderii clasamentului provizoriu sunt arhiepiscopul din Milano și cel din Sao Paolo. Ca outsideri sunt cotați cel din New York și un canadian. Cert este că prelungirea votului sporește șansele candidaților din jumătatea nordică a continentului american.
Despăgubiri pentru victimele unui preot catolic (Le Monde)
Dioceza din Los Angeles a acceptat să achite suma de aproape 10 milioane de dolari unui număr de patru bărbați care au afirmat că ar fi fost agresați sexual de fostul lor preot în anii ’70.
Scandalul din SUA și-a găsit rezolvare chiar în zilele în care se alege la Roma noul Papă. Acordul a fost negociat și semnat de cardinalul de Los Angeles Roger Mahony, de avo