Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat, marti, ca directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate publica judetene vor fi desfiintate in urmatoarele zile, pentru a se face economii la buget. Cat se economiseste?
Fostii ministri ai Sanatatii Vasile Cepoi ( in prezent consilier guvernamental-nr.r) si Cseke Attila au declarat pentru Wall-Street.ro ca aceasta desfiintare nu este o chestiune de zile, mai ales ca momentan nu exista vrun proiect de act normativ in acest sens. Mai mult, chiar daca acest proiect ar exista sau ar putea fi facut rapid, oricum exista o perioada de 30 de zile de dezbatere publica.
"Nu cred ca domnul Nicolaescu a spus ca vor fi desfiintate in cateva zile ci s-a referit probabil la faptul ca se va intampla intr-o perioada cat mai scurta de timp", spune Cepoi.
Dincolo de aceasta problema, un alt fost ministru al Sanatatii, Mircea Cinteza a declarat ca orice fel de centralizare trebuie facuta dupa ce noile institutii regionale sunt infiintate, altfel va fi un vid de putere care va crea dezordine.
Centralizarea acestor institutii publice, care ar trebui sa fie prin insasi natura lor cat mai aproape de cetatean este o problema in opinia lui Cseke Attila, care da urmatorul exemplu: ce se intampla cand un cetatean are nevoie de o adeverinta de la CAS, trebuie sa mearga intr-un alt oras la centrul regional sa o ia? .
Nicolaescu a precizat ca masura desfiintarii directiilor de sanatate publica judetene si caselor de asiguari de sanatate publica judetene va aduce economii la buget, relateaza Mediafax.
Directiile de sanatate publica judetene consuma 10% din fondurile de administrare ale Ministerului Sanatatii, iar casele de asigurari de sanatate judetene "mananca", potrivit legii bugetului, 3% din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, a declarat marti ministrul Eug