Conducerea Ministerului Sănătăţii a anunţat că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate. Măsura desfiinţării acestora va aduce economii la buget. Direcţiile de sănătate publice judeţene consumă 10% din fondul de administrare al Ministerului Sănătăţii, iar economiile ce vor fi făcute prin desfiinţarea lor vor fi dirijate către programele naţionale de sănătate.
Decizia conducerii ministerului a căzut ca un trăznet peste cele două instituţii arădene, reprezentanţii acestora susţinând că punerea în practică a desfiinţării va duce la bulversarea întregului sistem de sănătate. „Este foarte simplu să spui desfiinţare, însă există o sumedenie de lucruri care trebuie luate în considerare. Aşteptăm un act normativ, pentru că până acum nu am auzit decât vorbe. Desfiinţarea CAS ar presupune o schimbare radicală, cu 180 de grade, a întreg sistemului de sănătate. Nu personalul angajat ar fi problema cea mai mare, ci contractele care sunt în derulare, programul informatic extrem de stufos şi aşa mai departe. Există foarte multe implicaţii, care nu se pot rezolva atât de simplu“, ne-a declarat dr. Gheorghe Domşa, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Arad.
CAS are ca principal obiect de activitate monitorizarea şi decontarea serviciilor medicale, medicamente şi dispozitive medicale la nivelul judeţului Arad.
În ceea ce priveşte destinul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, şi aşa destul de tulburat în ultima perioadă, dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, ne-a declarat că „personal, cred că este vorba mai degrabă de o reorganizare. Probabil va exista un centru regional, care va deservi pentru patru judeţe, iar specialiştii vor rămâne ca punct de lucru, în continuare, la nivelul fiecărui judeţ. Oficial, în ceea ce priveşte desfiinţarea, DSP-ul nu a primit nimic